Luonnonvaroja säästävä maalämpö on energiatehokas ja samalla kustannuksiltaan järkevä tapa sekä lämmittää että viilentää kiinteistöä. Poratek-urakoitsijat luovat tarkkojen kriteerien mukaiset energiakaivot Poratekin standardisoiman Normienergiakaivo-17:n ohjeistuksen avulla.
Maalämpö kerää maahan varastoituneen auringon ja maan sisäisen lämpöenergian kätevästi ihmisten käyttöön. Se käyttää siis hyödykseen maassa ja kallioperässä olevaa puhdasta luonnon energiaa.
Maalämpöjärjestelmässä maahan porataan energiakaivoja, jotka keräävät lämpöenergian talteen syvältä maan alta, usein noin 150–350 metristä riippuen maaperästä ja energian tarpeesta. Järjestelmän vahvuutena on ekologisuuden ja energiatehokkuuden ohella sen kyky tuottaa lämmityksen ohella myös viilennys kiinteistöön. Maalämmöllä voidaan lämmittää lisäksi kodin käyttövesi.
Maalämpöjärjestelmä on monipuolinen lämmitysjärjestelmä, koska lämmityksen lisäksi sillä saadaan helposti tuotettua myös maaviileää. Lämmityksen ja viilennyksen lisäksi maalämpö lämmittää kiinteistön käyttöveden.
Koska maalämpö käyttää uusiutuvaa maahan varastoitunutta lämpöenergiaa hyödykseen, se on lämmitysmuotona ympäristöystävällinen ja puhdas.
Mitä suuremmasta kiinteistöstä ja energiankulutuksesta on kyse, sitä taloudellisempi maalämpö on. Lämpöpumppujen käyttö voi säästää jopa yli puolet energiakustannuksista, jos käytössä on aikaisemmin ollut öljy tai sähkö.
Maalämpöjärjestelmä tuottaa hyvin tehokkaasti energiaa. Järjestelmä vähentää kiinteistön hiilidioksidipäästöjä ja pienentää energiankulutusta. Samalla se tarjoaa kustannussäästöjä.
Oikein mitoitettu energiakaivo on käytännössä ikuinen. Energiakaivot eivät tarvitse huoltamista. Lämpöpumpun liikkuvia osia uusitaan pääsääntöisesti 15–20 vuoden välein. Järjestelmä itsessään säilyy siis sukupolvelta seuraavalle.
Jotta energiakaivo saadaan toteutettua parhaalla mahdollisella tavalla, kriteerien mukaiset materiaalit ja suunnittelijan ammattitaito tulevat olla kunnossa. Pätevä suunnittelija osaa ottaa huomioon muun muassa energiakaivon edellytykset, kaivojen sekä siirtoputkien sijoittamisen kiinteistöllä ja keruuputkiston oikean mitoituksen.
Energiakaivon porareikien syvyys ja lukumäärä riippuvat rakennuksen energiantarpeesta. Tarpeeseen vaikuttavat monet seikat rakennuksen tyypistä muihin mahdollisiin lämmönlähteisiin, käyttöveden tarpeeseen ja ilmanvaihtoon. Rakennuksen maantieteellinen sijainti ja maaperän laatu vaikuttavat myös osaltaan siihen, minkä verran energiakaivoja tarvitaan.
Vastuu energiakaivon mitoituksesta on maalämpöjärjestelmän suunnittelijalla. Mitoituksessa huomioidaan seuraavat seikat:
Yhden porareiän syvyys vaihtelee noin 150–350 metrin välillä. Jos energiaa tarvitaan enemmän, voidaan kaivo porata syvemmällekin. Useimmiten on kuitenkin järkevämpää ja kustannustehokkaampaa porata useampia reikiä.
Maalämpöjärjestelmän toteutus edellyttää seuraavia lupia:
Maalämpöjärjestelmän suunnittelija ilmoitetaan lupahakemuksessa ja rakennusvalvontaviranomainen voi ottaa kantaa suunnittelijan kelpoisuuteen. Työn toteutuksessa energiakaivon porauksesta laaditaan porausraportti, jonka tiedot jäävät sekä urakoitsijalle että asiakkaalle.
Jotta tietystä laatutasosta voidaan varmistua, suosittelemme käyttämään ammattitutkinnon suorittaneita poraajia poraustöihin.
Normienergiakaivo-17 on standardisoitu rakennusohje, jonka avulla Poratek-urakoitsijat toteuttavat tarkkojen laatuvaatimusten mukaiset energiakaivot. Normi koskee vain painetiiviin kannen alapuolista osaa. Suunnittelija vastaa suojakaivon tarpeesta ja sen rakenteesta.
Haravatie 7
68300 Kälviä
asmo.huusko(at)poratek.fi
040 7155 906